УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ПАРАФІЯ СВЯТОГО АРХИСТРАТИГА МИХАЇЛА

Різдвяні Свята у Ляйпцігу

Понад півтори тисячоліття з року в рік увесь християнський світ з радістю і благоговінням, притаманним місцевим звичаям і традиціям, відзначає день приходу на світ Сина Божого. Різдво Богочоловіка ознаменувало початок нового відліку людської історії, нового розуміння сенсу буття, усвідомлення даної Всевишнім кожному можливості оселитися в Царстві Небесному, райські врата якого для людства своєю кровною самопожертвою відчинив Ісус Христос. Різдвяне свято на Україні увібрало в себе все краще з календарних обрядів нашого народу, коріння яких сягають далеких, передхристиянських часів. Воно знаменує собою народження нового життя, оновлення та очищення людської душі, це свято благородних помислів і надії. Без коляди і вертепу годі уявити собі українське Різдво. З року в рік, вже багато століть поспіль лунають в українських містах і селах різдвяні мелодії. Від господи до господи, від родини до родини, від громади до громади мандрує гурт колядників, несучи радісну звістку про народження Спасителя та прославляє Сина Божого. З великим нетерпінням чекають в оселях на вертеп — яскраве самобутнє театралізоване дійство в якому переплітаються події двотисячолітньої давності із сучасним життям. Український вертеп, як стверджують дослідники, це не просто народний театр, не тільки колоритні дійства чи обряди — це в першу чергу спільне народне богослужіння, щира народна молитва, яку складають Богові вертепники і господарі та гості дому. !5 січня 2012 року свою своєрідну різдвяну молитву біля ясел новонародженого Ісуса склала громада душпастирства Юрія Переможця у Ляйпцігу.

І хоча вже не вперше вертепне дійство проходить у нашій громаді, кожен новий період підготовки до нього наповнюється якимось особливим настроєм. Хочеться, щоб все гармонійно поєднувалося у нашому благодійному вертепі, і текст, і колядки, а також костюми та музичний супровід. Стараємося, щоб наші щирі вітальні слова, що йдуть з глибини серця, наш багатоголосий спів дитячих та дорослих голосів долетів до самого Господа. Хочеться, щоб наша коляда наповнила серця глядачів ще більшою любов`ю до ближноьго, запалила та та пробудила ще більший інтерес до традицій та звичаїв українського народу.

Четвертий рік пожертви, зібрані після вертепу, наша громада передає благодійному фонду взаємодопомоги і захисту дітей з аутизмом “КОНТАКТ”, що у Львові. Сім'ї, які виховують дітей та молодь з аутизмом, можуть отримати професійну допомогу у Центрі терапії та діагностики аутизму . Центр проводить реабілітацію хворих і допомагає батькам долати психологічний бар'єр. Фахівці центру проводять групову та індивідуальну терапію. Загалом до центру за допомогою звернулося вже більше 350 родин з різних куточків України. В планах на майбутнє — створення денного дошкільного закладу для дітей з аутизмом та “Клубу молоді”. Оскільки в Україні відсутні спеціальні урядові програми підтримки та фінансування подібних організацій, тому кожна пожертва від бгодійників відразу використовується за призначенням, ділилася своїми турботами засновник і голова фонду п. Галина Кирчів-Грицай. Минолорічні кошти, зібрані під час вертепного дійства у Ляйпцігу, працівники благодійної організації використали на придбання у Польщі спеціального розвиткового та методичного матеріалу для дітей хворих на аутизм.

Після недільної Божественної Літургії, яку відправив парох о.Богдан Лука, до церкви, у супроводі сопілкарів, зайшла чимала вервичка вертепників, співаючи щедрівку “ Добрий вечір тобі, пане господарю ”. І почалось вертепне дійство, яке співпереживала вся громада душпастирства, а також гості, яких завітало до нас на вертеп чимало. Крутилася вертепна зірка і біблійні та світські сцени разом з колядками змінювалися одна за одною. Пастушки з зелених карпатських полонин розповіли про народження Спасителя. Свої щедрі дари та молитви складали новонародженому Ісусу три поважні царі зі Сходу, українська дівчинка, яка вишила Отрочаткові сорочечку, а працьовитий селянин з Волині дарував Предвічному Богові золоте колосся української пшениці. Як хвилювали серця присутніх слова молитви невтомного борця за волю України козака з-над Дніпра! Розважав глядачів своїми дотепними жартами веселий циган, якого не злякала навіть поява жорстокого Ірода.. Ні золото, ні вірні цареві воїни не змогли врятувати царя іудейського від неминучої смерті, бо ніщо безкарно не проходить, і ніщо не зникає. І неслися у небесну далечінь мелодійні українські колядки, що славили Новонародженого Христа, утверджували перемогу правди над злом. Це і “Нова радість стала” та “ Во Вифлиємі нині новина”,”Спи Ісусе, спи” та “Вітай, Ісусе”, “Христос родився” та “Нині рожденство Божого дитяти”. Особливою прикрасою вертепу стала йорданська колядка “Ти Йордане приготовися”, якої нас навчила п. А.Скомська з Дрогобицького району, що на Львівщині. А який же вертеп без віншування — невід`ємної частини виступу кожного колядника?! Вертепники бажали всім присутнім, всій Україні любові і щастя, добрих врожаїв та достатку у хаті, при доброму здоров`ї наступних свят дочекатися. Колядники засіяли глядачів силою зерен усіх злаків, на які так багата українська земля. Хотілося б поіменно назвати всіх учасників вертепного дійства у Ляйпцігу, які вклали стільки наснаги і любові у підготовку різдвяної вистави. Це: Софійка, Наталка та Борис Кулай, Аурелія, Настя та Анна Марковські, Юля Ферштей, Антон Ріхтер, Северинко, Богдан та Роман Флюнт, Сашко Солтис, Василь Погайдак , Анна Скомська, Софійка Цельмер, Ніклас Крістман та Макогон Оксана. Коляду у розмірі 500 євро, зібрану під час вертепу на цілі рідного народу, буде передано благодійному фонду “КОНТАКТ” у Львові. Для тих читачів “Християнського голосу”, кого схвилювали проблеми дітей хворих на недугу аутизм, подаємо контактну електронну адресу: contact@autism-contact.org.ua. Тож нехай Новонароджений Ісус своїми руками, обнімаючи весь світ, кожну українську родину, щоденно дарує нам радість і щастя життя. А ми, йдучи його дорогою, дякуватимемо Всевишньому Господу за його милість та опіку над нами, над нашим народом:

А ми нині Рожденного Спасителя просим,
Нехай наша Україна своє ім`я носить.
Нехай носить і голосить, всіх нас звеселяє,
Хай лунає в кожнім домі:”Христос ся Рождає1”

Макогон Оксана